język polskijęzyk angielskijęzyk czeski

PRO citlivou, reaktivní a alergickou pokožku

Citlivá pokožka je problém, se kterým se potýká každý druhý člověk, a často hledá pomoc v dermatologických a kosmetických ordinacích. Citlivá pokožka je náchylná ke škodlivým účinkům vnějších faktorů, které vedou k zarudnutí, svědění, kopřivce, pálení, odlupování nebo jiným nepříjemným onemocněním.

Citlivá pokožka by neměla být srovnávána s alergickou, protože se liší z hlediska mechanismu vývoje změn a způsobu řešení.

Charakteristickým rysem citlivé pokožky je její hyperreaktivita, při které dochází k nadměrné reakci na faktory vnějšího původu, se kterými se setkává ihned po kontaktu s dráždivým faktorem. Kůže, v důsledku hyperreaktivity krevních cév nadměrně začervenává, a je vysoce náchylná na podráždění kvůli snadnějšímu pronikání dráždivých látek do pokožky, zapříčiněných zvýšenou propustností kůže. Příznaky se vyskytují v místě působení dráždivého faktoru. Mechanismus změn na pokožce probíhá v pokožce, kde je poškozen hydrolipidový plášť a buňky zrohovatělé vrstvy pokožky.

Pokud máme co do činění s alergickou pokožkou, jedním z nejdůležitějších odlišujících rysů je její opožděná reakční doba, jako je zčervenání, zarudnutí, kopřivka nebo alergická vyrážka. Nejčastěji se první příznaky objevují několik dní po kontaktu se specifickým stimulem, ne nutně v místě působení dráždivého faktoru. Mechanismus kožní alergie je spuštěn imunitním systémem a probíhá na úrovni pokožky, aniž by došlo ke zničení epidermis.

S věkem začíná pokožka ztrácet regenerační schopnosti. Dochází ke snížení metabolismu, což jinak znamená, že jsou staré buňky nahrazovány novými stále pomaleji a všechny rány na kůži se hojí mnohem déle. Starší lidé jsou často vystaveni úrazům kvůli tenké kůží a mnoha nemocem, které jsou typické pro tento věk, jako je cukrovka, obezita nebo ateroskleróza. Ideálním řešením, jak navíc nevystavovat tak jemnou a citlivou pokožku působení náplastí při ošetření oděrů a řezných ran, je sada SENSITIVEPRO, která díky novému silikonovému složení lepidla snižuje riziko podráždění pokožky, zajišťuje adekvátní propustnost plynů, což umožňuje pokožce dýchat, a možnost opravy náplasti, pokud se nám ji náhodou nepovede aplikovat na povrch kůže správně.

Poslední aktualizace: 9/29/2021
PRO citlivou, reaktivní a alergickou pokožku